Honden & vachten

Veel mensen denken dat een hond in de trimsalon alleen maar kort wordt geknipt of geschoren. Dit is niet waar. Ze worden volgens de rasstandaard of wensen van de hondeneigenaar in model gebracht. In een trimsalon spreken we niet van het knippen van de hond, maar van het trimmen van de hond. Trimmen is niet alleen knippen of scheren, maar houdt de complete vachtverzorging van de hond in.

Bij rashonden wordt de hond getrimd volgens een model dat door de rasvereniging is vastgesteld. Dit model heet de rasstandaard en maakt een bepaald ras uniek. Ik ben op de hoogte van deze rasstandaarden en gebruik deze bij het trimmen.

Bij kruisinghonden bepaalt de klant in overleg met mij een model dat het beste bij de hond past. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met het soort vacht dat de hond heeft en of het haalbaar is voor de klant om de vacht te kunnen onderhouden.

Er bestaan drie verschillende vachten: een plukvacht, een scheer-/knipvacht en een effileervacht.

De plukvacht

Deze komt voor bij ruwharige honden zoals de bouvier, ruwharige teckels, vele soorten terriërs enz. Deze vacht heeft twee lagen een bovenvacht en een ondervacht. Honden kunnen tegenwoordig deze vacht niet goed zelf verwisselen en daarom help ik daarbij. Als een ruwharige hond moet worden getrimd dan moet zijn vacht goed ‘los’ zitten dit betekend dat de vacht dan rijp is en de haren makkelijk los laten. Ik let op het rijp zijn van de vacht en zal alleen bij voldoende rijpheid trimmen.

De vacht van deze honden wordt geplukt. Dit betekent dat met de hand kleine plukjes haar uit de vacht worden getrokken. Met plukken verwijdert de trimster alleen het dode haar, de hond voelt hier dan ook niets van. Door systematisch te plukken wordt een model gemaakt dat overeenstemt met de rasstandaard of het model dat met de klant is afgesproken.

De scheer-/knipvacht

Deze vachtsoort komt voor bij Poedels, Maltezers enz. Deze vacht bestaat uit vastzittend haar dat blijft groeien. Om de hond er netjes uit te laten zien en om hem schoon te kunnen houden, wordt de hond geknipt. Als een goede vachtverzorging achterwege blijft bij dit type vacht dan zal op den duur vervilting en veel klitten ontstaan. Vaak is dan de enige optie om de hond te scheren, want om te kunnen knippen moet het vacht klit vrij zijn.

De effileervacht

Deze komt voor bij Spaniëls, Setters, Retrievers enz. Deze vacht wordt deels geplukt en deels geknipt. Het is de bedoeling om deze honden te knippen zonder dat dit te zien is. Hierdoor ziet de hond er verzorgd uit en is beter bij te houden wat borstelen en wassen betreft.

De kortharige vacht

Ook honden met kortharige vachten zijn welkom in de trimsalon. Vooral als ze in de rui zijn kan ik ze een handje helpen door ze goed te borstelen en daarna te wassen, ze raken dan al erg veel loszittend haar kwijt, ze zijn weer lekker schoon en u heeft geen vieze badkamer.

Andere vachten

Natuurlijk zijn er ook honden met lang en halflang haar en vachten die uit kruisingen van verschillende vachttypen zijn ontstaan. Deze vacht valt niet onder een van de genoemde categorieën. Bij honden met een dergelijke vacht verzorgt de trimster het uitkammen van klitten, het wassen en drogen van de hond en het bijwerken van de voeten, het hoofd enz. en dit alles ook weer in overleg met de klant.

In Trimsalon de Knipperie wordt behalve de vacht ook aandacht besteed aan:

  • nagels knippen
  • oren schoonmaken
  • tandsteen verwijderen
  • anaalklieren legen

Wil uw hond getrimd worden?

Maak dan nu een telefonische afspraak!